Képzelőerő és történelem

2024. május 09. 11:21

Az ember, aki kitalálta a műholdas kommunikációt, megjósolta a mélytengeri bányászatot, és előre látta az MI-t, jóslatai másik felében súlyosan tévedett. Vagy mégsem? Mit hoz a jövő, ha Arthur C. Clarke-nak, a 2001: Űrodüsszeia ihletőjének agyával gondolkodunk?

2024. május 09. 11:21
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Arthur C. Clarke (1917–2008) angol mérnök azon kevesek egyike, akik képesek voltak komolyan vehető módon jósolni. A második világháborúban a brit légierő kötelékében szolgált, a világon elsőként dolgozta ki a műholdas kommunikáció működési elvét. Közben sci-fi-íróként is jelentőset alkotott: részletes elképzelésekbe bocsátkozott az univerzum gyarmatosítására alkalmas űrrepülőgépekről, elbeszélései adták az alapot Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című remekművének is. Izomsorvadása miatt később tolószékbe kényszerült, és Ceylon szigetére helyezte át székhelyét. Nevét – az általános műveltségen túl – kisbolygó őrzi, s a geoszinkron műholdak is az úgynevezett Clarke-pályán keringenek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­­­z­­i n­­­i­­­m­­­f­o­m­­­á­­n­­i­­­á­­k­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!